Více o Prázdninách

29.01.2010 10:41

Prázdniny“, radost z dovolené, chvíle, na které se těšíme a na které rádi vzpomínáme. Takové pocity by ve Vás měla vyvolávat nová dvanáctiminutová hromadná skladba, připravovaná pro vystoupení na 14. světové gymnaestrádě ve švýcarském Lausanne v roce 2011. Chceme Vám nabídnout zase jiný přístup ke cvičení s hudbou, ukázkový pohybový program jako podnět pro spolupráci, pro zdraví, zdatnost a pohodu. Prožívání pohybu s hudbou bude umocňováno vokální složkou hudební předlohy. Návaznost pohybového řešení skupin cvičenců nazveme „unigymnastikou“, kdy stejný účel a účinek cvičení bude mít jiný charakter provedení, podle rolí cvičenek a cvičenců, přizpůsobený věku a výkonnosti. Ústřední pohybový motiv jednotlivých částí skladby bude dotvářen doplňujícím cvičením ostatních cvičenců. Kompozice skladby bude pokračováním vývoje reprezentačních hromadných skladeb připravovaných v České asociaci Sport pro všechny po roce 1990.

Pro novou skladbu již máme vybranou hudební předlohu – pět upravených písní nazpívaných Karlem Gottem. Nastupovat budeme pěkně od podlahy s myšlenkou „Jestli já tě budu mít rád“, ženy se roztančí na „Pretty women“, společně si prožijeme přání „Být stále mlád“, pak se předvedou muži jako „James Bond“ a prázdniny vyvrcholí ve víru „Lady Karneval“. Jednotlivé části bude oddělovat i spojovat zvláštní rytmický motiv.

Jako cvičební úbor, vyhovující tanci a pohybu, je pro ženy navržena vhodně střižená sukně (pružný materiál, hladká na bocích, nastavená „volánem“) a tričko, doplňkem bude různě uvázaný sarong, který bude jako látkové náčiní dotvářet i vybranou část skladby. Dvě barevné „prachovky na tyčce“ s poutkem poslouží nezvyklým způsobem jako cvičební náčiní i jako pomůcka pro vytváření zajímavých efektů.

Muži ve ¾ kalhotách a tričku – polokošili, budou cvičit s „gymstickem“, novým náčiním určeným pro posilovací a koordinační cvičení. Gymstick je sklolaminátová 130cm dlouhá tyč opatřená rukojetí a dvěma vysunovacími 75 cm dlouhými gumovými Tubingy zakončenými smyčkou ke snadnému uchopení.

Cvičenky a cvičence všech věkových kategorií chceme motivovat ke společnému pohybu s hudbou nabídkou modernizovaného obsahu pohybové skladby, posílením vzájemné spolupráce při vytváření pohybového obrazu, podporováním vlastního pohybového projevu, spoluúčastí při prožívání pohybových příběhů písní, sdílením rytmu. Jediným požadavkem na cvičence skladby bude přijetí spoluodpovědnosti za osvojení si skladby na odpovídající úrovni, za aktivní účast na nácvicích a za vzájemnou spolupráci při přípravě a vystoupení hromadné skladby.

 

 

Těšíme se s Vámi na shledanou,

autoři skladby Viléma Novotná, Jana Černá (Beránková) a Adam Rameš

 

—————

Zpět


Kontakt

správce webu

sem posílejte fotky a další zajímavé materiály ke zveřejnění (články, odkazy na tisk ....)

602 465 901